Leírás
Az Omega-3 és Omega-6 helyes 1:3 aránya:
– Helyreállítja a gyulladásos folyamatokat.
– Javítja a sejtek normál működését.
– Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A különböző betegségekben az alábbi arányok átlépése esetén drasztikusan megnő a kockázat:
– Rheumatoid arthritis Ω3/Ω6 1/3.
– Asztma Ω3/Ω6 1/5.
– Szív- és érrendszeri betegségek Ω3/Ω6 1/4.
– Vastagbélrák Ω3/Ω6 1/3.
Miért fontos számunkra az 1:3 vagy annál jobb Omega-3:Omega-6 arány?
– Az omega-6 túlsúlya csökkenti a sejtmembrán átjárhatóságát.
– Az étrendi omega-6 linolsav (LA) a szervezetben omega-6 arachidonsavvá (AA) alakul át, amelyet a sejtmembránjaink tárolnak. Az omega-6 arachidonsavból (AA) előállított bioaktív alkotóelemek felelősek mind az akut gyulladás megindításáért, mind a krónikus gyulladás folytatódásáért a szervezetben, ami számos életmóddal kapcsolatos egészségügyi problémát okozhat.
– Az omega-6 erősíti, míg az omega-3 gátolja a gyulladásos folyamatokat.
– Az omega-3 zsírsavak a sejtjeinken belül több jelátviteli folyamaton keresztül csökkentik a gyulladásos folyamatokat.
– A gyulladás a test azonnali reakciójának része a fertőzésre vagy sérülésre, de az ellenőrizetlen gyulladás károsítja a szöveteket. Valójában a kontrollálatlan gyulladás fontos szerepet játszik olyan betegségek patológiájában, mint az asztma, reumás ízületi gyulladás és az atherosclerosis. Az omega-3 zsírsavak azon képessége, hogy befolyásolják az arachidonsav anyagcserét, a javasolt gyulladásgátló hatásuk középpontjában áll.
Zsiradékok csoportosítása:
Az egészséges étrend összeállításánál nemcsak a teljes zsírmennyiség a fontos, hanem a különféle zsírsavak milyensége és aránya is.
A zsírsavakat 3 fő csoportra tudjuk osztani, annak alapján, hogy kémiai felépítésükben tartalmaznak-e kettős kötéseket.
Ennek értelmében beszélhetünk:
– Telített zsírsavakról.
– Egyszeresen telítetlen zsírsavakról.
– Többszörösen telítetlen zsírsavakról.
Transzzsírok:
– Transzzsírok a természetben csak a kérődző állatok emésztése során keletkeznek, a növényi olajok részleges hidrogénezése, finomításakor és keményítésekor, valamint sütéskor, az olaj túlhevítése alkalmán jönnek létre.
Fogyasztásukat ajánlott csökkenteni!!!
– WHO – napi energiabevitel maximum 1%-a származhat transzzsírokból nemzetközi táplálkozási ajánlások ennél magasabb szintet, az energiabevitel maximum 2%-t javasolják.
Káros transzzsírsavak:
– Túl zsírosak a kelet-európai gyorsételek:
Kelet Európa – Magyarország, Bulgária, Csehország, Lengyelország – különösen rossz eredményt ért el a felmérésben, a KFC itt vásárolt sült csirkeszárnya és sült krumplija a teljes zsírtartalomhoz viszonyítva 29-34 %-nyi transzzsírsavat tartalmazott, ami legalább annyira rossz arány, mintha ugyanezt a menüt az Egyesült Államokban vásároltuk volna. A Magyarországon mért pontos érték 32% volt.