Mindenekelőtt, a K-vitamin a német “koaguláció”, amelynek jelentése alvadás szóból származik, amely egy zsírban oldódó vitamin és kritikusan fontos szerepet játszik az egészség különféle aspektusaiban, amelyek egy részét a tudósok még mindig vizsgálják.
A K-vitamin részt vesz a véralvadásban, a csont anyagcserében és a vér kalcium szintjének szabályozásában.
Ez a vitamin természetesen K1 és K2 formájában fordul elő. Előbbi zöld leveles zöldségekben, szójaolajban és olívaolajban található meg.Kisebb mennyiségű K2 pedig vajban, csirkében, sajtban, tojássárgában, valamint erjesztett szója babban található.
Cikkünkben feltárunk mindent, amit erről a vitaminról tudnunk kell, a test működésétől kezdve addig, hogy mit kell vizsgálni az étrend kiegészítőkben, ha a K-vitaminnal is találkozunk ezekben.
A K-vitamin élettani hatásai
A csontok egészsége
A K-vitamin más tápanyagokkal működve együtt támogatja a csontanyagcserét. Alapvetően fontos, hogy a K-vitamin a kalciumot a csontokba vezesse, hogy elősegítse a megfelelő fejlődést ezáltal. A K-vitamin valóban ígéretesnek bizonyult a csont ásványi sűrűségének fenntartásában és a törések kockázatának csökkentésében.További empirikus adatok azt állítják, hogy az alacsony K-vitamin szint alacsony csontsűrűséghez vezethet, és növelheti a csípőtáji törések előfordulását a nők esetében.
Az alacsony csont ásványi sűrűség olyan állapotokhoz vezethet, mint az oszteoporózis, amelyben a csontok törékennyé válnak és végül elszakadhatnak. Érdemes megjegyezni, hogy a nők hajlamosabbak a csonttörésekre a menopauza után, amikor a csontvédő hormon, az ösztrogén emiatt hirtelen csökken.
A szív egészsége
A csontok egészségének támogatása mellett a K-vitamin megakadályozza a kalcium felhalmozódását a szív körüli artériákban, ezáltal segít fenntartani a szív normális egészségét.
Korábban már említettük, hogy a K-vitamin a véralvadást szabályozó fehérjék termelését is támogatja, és mivel a vérrög szívrohamot, stroke-ot és más életveszélyes állapotokat okozhat, így ennek megelőzésében is szintén szerepet játszik. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi 10 μg K2 elfogyasztása után a szívbetegség kockázata csökkent. A legtöbb K2-vitamint fogyasztók 52%-al kevésbé szenvednek artériás meszesedéstől, ami végső soron a szív egészségét eredményezi.
Mennyi K-vitaminra van szükségünk?
Általános szabályként felnőtt embereknél ez a mennyiség 1 μg K2-vitamint minden egyes kilogrammonként. Szóval egy 60 kilogrammos felnőttnél ez 60 μg. A hivatalos irányelvek azonban nőknél 90 μg, míg férfiaknál 120 μg K2. Az étrendkiegészítők többségében 75-90 μg-ot fognak találni.
K-vitamin források
A K1 és K2 szerkezete eltér. Egy friss elemzés szerint a szervezet tízszer több K2-vitamint szív fel, mint K1-et.Mivel azonban ez a vitamin zsírban oldódik, az étkezési zsírok (növényi olajok vagy vaj) fogyasztása elősegítheti a K1 felszívódását.
A K1-vitamin étrendi forrásai
A sötét leveles zöldségfélék, mint a spenót, kelkáposzta, vagy akár a fehérrépa a leggazdagabb forrásai. Más egyebekben is még, mint áfonya, szőlő, sárgarépa, olíva- és szójababolaj.
A K2-vitamin étrendi forrásai
Tejtermékek, különösen néhány sajtban, mint Edami, Gouda, Cheddar és Stilton. Tojás és hús. Egyéb források az olajos halak, mint lazac; savanyú káposzta.
Mit érdemes vizsgálni az étrend kiegészítőkben, ha a legjobb K-vitamin forrást akarjuk megkapni?
A K-vitamin bevitelének maximalizálása érdekében olyan étrend kiegészítőt keressen, amelyik legalább 90 μg.
A termék kiválasztásakor mindig a K2 MK-7 formájában történő megjelenését figyelje.
(https://hu.wikipedia.org/wiki/K2-vitamin)
Multivitamin
A vitaminok és ásványi anyagok átfogó elterjedésének biztosítása, a minőségi multivitamin szedése kiváló biztosítási kötvény az egészségre.
Meg kell azonban jegyezni, hogy a K-vitamin veszélyes kölcsönhatásba lép bizonyos gyógyszerekkel, nevezetesen vérhigítókkal. Ha ezt a vényköteles gyógyszert szedi, mindig konzultáljon orvosával, mielőtt kiegészítené étrendjét K-vitaminnal is.