Szervezetünkben előforduló második leggyakoribb nyomásványi anyaga a cink, rendkívül fontos számos biokémiai sejt funkció szempontjából. Ez az ásványi anyag nemcsak megkönnyíti több, mint 300 enzim aktivitását, amelyek támogatják az idegműködést, az anyagcserét, az emésztést és számos más folyamatot, de kritikus szerepet játszik az immun funkcióban, a fehérjeszintézisben, a sebgyógyulásban és a génexpresszióban is.
A Cink egy elengedhetetlen tápanyag, ráadásul a szervezet nem tudja természetes úton előállítani, sőt tároln sem tudja. Ezért rendszeres és megfelelő forrásból származó bevitelére van szükség a táplálkozás során. Szerencsére a Cink számos állati és növényi ételben megtalálható. De kiegészítése szintén hatékony biztosítási kötvény esetleges táplálkozási hiányok fedezésére.
Megvizsgáljuk a Cink testben betöltött szerepét és azt, hogy hogyan lehet a legjobban optimalizálni a bevitelét az általános egészségi állapot megtartására.
Hogyan és mire hat a Cink a szervezetben?
Immun funkció
Egy 2016-os tanulmány arról számolt be, hogy a Cink napi mérsékelt, 4 mg-os növekedése támogathatja a sejtek egészségét, ezáltal javítva a szervezet képességét a betegségek és a fertőzések elleni küzdelemre. Az eredmények azt állították, hogy a Cink csökkentheti az oxidatív stresszt és a DNS károsodást. Ezt szem előtt tartva nem meglepő, hogy megfázás esetén gyakran javasolnak Cinket, mert bevitele esetén 24 órán belül csökkenti a lefolyás időtartamát.
Sebgyógyulás
Mivel a Cink részt vesz az immunrendszer működésében, a gyulladásos válaszokban és a kollagén szintézisében, létfontosságú a megfelelő sebgyógyulás szempontjából is, különösen azért, mert a bőr az egész test cink tartalmának körülbelül 5 százalékát tartja fenn. Ezért mint ilyen, a Cink ígéretes választás a fekélyek, égési sérülések és egyéb bőrsérülések esetében a tudományos közösség körében.
A bőr egészsége
Az, hogy a Cink az egyik legszélesebb körben kutatott pattanáskezelő forma, máris bizonyítja a bőr egészségére gyakorolt hatását. A Cinkről úgy gondolják, hogy megszűnteti a mérsékelt, vagy súlyos pattanások okozta irritációt, a bőrpírt és a hegeket csökkenti.
Termékenység
Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Cink hozzájárulhat a reproduktív egészség megőrzéséhez férfiaknál és nőknél egyaránt. A nők számára a Cink döntő szerepet játszik a megtermékenyítésben, a DNS szabályozásban, a petesejt osztódásban és az embrió fejlődésében. A férfiak számára pedig elengedhetetlen az egészséges spermium képzéshez.
Az alacsony Cink-szint tünetei
Bár ritka, de súlyos cinkhiány fordulhat elő alkoholizmusban szenvedőknél, terhes, vagy szoptató anyáknál, rendezetlen étkezéssel küzdőknél, vegetáriánusoknál és vegánoknál, valamint krónikus vesebetegségben, vagy gyomor- és bélrendszeri betegségekben, például Chron-betegségben.
Csökkent immunitás, elvékonyodó haj, étvágytalanság, száraz bőr, károsodott sebgyógyulás, hangulati zavarok, hasmenés és termékenységi problémák lehetnek a cinkhiány első jelei.
Szerencsére a növényi és állati eredetű ételek széles választéka magas cinktartalmat eredményez, vagyis a legtöbb embernek elegendő táplálékot kell csupán kapnia.
Gazdag cinkforrás található a következő ételekben:
Tejtermékek, sajt, tej, joghurt; hüvelyesek, mint fekete bab, vesebab, csicseriborsó, lencse; teljes kiőrlésű gabona, mint barna rizs, quinoa, zab; diófélék és magvak, mint kendermag, tökmag, kesudió; húsok, mint bárány, marha, sertés, csirke, pulyka; halakban, mint lazac, szardínia; tengeri változataiban, mint kagylók, osztriga, homár; dúsított gabonafélékben; tojásban; néhány zöldségben, mint borsó, kelkáposzta, gombák, spárga.
Mennyi Cinkre van szükségünk?
Nőknél
4-6 éves korig: 6.5 mg
7-10 éves korig: 7mg
11-14 éves korig: 9 mg
15-75+ éves korig: 7 mg
Férfiaknál
4-6 éves korig: 6.5 mg
7-10 éves korig: 7mg
11-14 éves korig: 9 mg
15-75+ éves korig: 9.5 m
Hogyan érdemes pótolni?
Ha étrendkiegészítőben gondolkodik, akkor Cink kapsuzlát 60 darabos kiszerelésben talál webáruházunkban.