A D vitamin sokrétű szerepet lát el a szervezetben, támogatva többek között a csontok, a fogak és a szervezet jólétét. Noha egyes élelmiszerekben kis mennyiségben a D vitamin megtalálható, mégis szervezetünk képes a legtöbbet előállítani belőle, mégpedig a napsugár hatására. Éppen emiatt tavasszal és nyáron szervezetünk elegendő mennyiséget állít elő belőle, de a hideg, nyirkos és sötét őszi és téli napokban is ugyanúgy szükségünk lenne rá, ezért tanácsos étrendkiegészítőként bevinni ezekben a hónapokban.
Hogy miért? Itt vázoljuk fel a D vitamin szerepét a szervezetben, az alacsony szint következményeit, és azt, hogy hogyan lehet a legjobban optimalizálni a bevitelét.
Mik az alacsony D vitamin szint veszélyei?
Mivel a D vitamin segít a szervezet kalcium mennyiségének szabályozásában – a fogak, a csontok és az izmok egészségének megőrzésében -, az alacsony szint csontdeformálódásokat eredményezhet, mint például gyermekeknél az angolkór, felnőtteknél pedig az osteomalacia (https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/21645/csontlagyulas) nevű betegség.
A leginkább D vitaminhiányos veszélynek kitett emberek:
- Aki nagyon kevés időt tölt szabadban
- Aki terhes, vagy szoptat
- Aki 65 év feletti
- Akinek sötétebb a bőre színe
- Aki minden testrészét eltakarja, amíg szabadban tartózkodik
- Aki az északi éghajlati öv alatt él
- Aki házhoz kötött, állandóan éjszaka dolgozik, vagy folyamatosan irodában van
- Aki jelentősen túlsúlyos
A D vitamin immunrendszerre gyakorolt hatása
A csontok, fogak és izmok működésének támogatásán túl a D vitamin kritikusan fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségében is.
A D vitamin döntően befolyásolja az immunrendszer képességét a T-sejtek aktiválására, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében. Túl sok T-sejt aktiválás esetén autoimmun betegségek – amelyekben az immunrendszer antitestei megtámadják a normális testszöveteket – fordulhatnak elő. Másrészről viszont ha túl kevés a T-sejt aktiválás, fertőzések alakulhatnak ki.
Egy nagy 2017-es metaanalízis során a kutatók azt találták, hogy a D vitaminnal történő kiegészítés 42%-kal csökkentette a légúti fertőzés kialakulásának kockázatát azoknál a résztvevőknél, akiknek alacsony volt a kiindulási D vitamin szintje. *
De mennyi D vitaminra van szükségünk?
1 év alatti csecsemőknél ez maximum 8,5-10 mikrogramm (µg), 1 éves kor felett és felnőtt korban pedig minimum 10 µg a napi beviteli mennyiség.
A D2 és a D3 vitamin
Két különböző típusú D vitamin létezik, a D2 és D3. Ezek közül az utóbbi sokkal hatékonyabb, mint az előző az állapotok javításában.
D2 vitamin: más néven ergokalciferol, a növényekben, pl. gombákban fordul elő nagy számban.
D3 vitamin:más néven kolekalciferol, a szervezetben szintetizálódik akkor, ha a bőrt elég napfény éri. Az állati eredetű termékek, pl. vörös húsok, tejtermékek, halak és a tojás a leggazdagabb étrendi D3 vitamin források.
D vitamin források
Napfény
Kétségtelenül a legjobb D3 vitamin forrás. Ha az Ön bőre közvetlenül ki van téve a nap UVB sugarainak, a teste ekkor szintetizálja a D vitamin ezen rendkívül aktív formáját. Természetesen soha sem tűző napon, leginkább a délutáni órákban szabad napon tartózkodni naponta legalább 20 percet. De mivel a sötétebb bőrű emberek szervezete több melanint tartalmaz (amely megvédi a túlzott napsugárzástól), nekik több idő ajánlott.
Étrendi források
A D3 vitamin megtalálható egy maréknyi étrendi forrásban is, beleértve a vörös húsokat, a gombát, az olajos halakat, a tojássárgáját vagy a májat.
Megjegyezzük azonban, hogy ezeket az ételeket szinte nap fogyasztania kell ahhoz, hogy a megfelelő D3 vitamin szintet elérje.
A D3 vitamin legjobban felszívódó formái
D3 vitamin cseppek
D3 vitamin tabletták
Mivel a legtöbb D3 vitamin tabletta állati eredetű forrásból van előállítva, problémát okozhat a vegán étrenden élők körében.
Kezdődnek a zord és hosszú őszi esték, ne várja meg, amíg szervezete kifogy D vitamin készletéből.