A máj mindent átszűr, amit elfogyasztunk. Semmit sem hagy ki. Nem meglepő tehát, ha az étrend finomhangolása az egyik legjobb megoldás, hogy helyrehozzuk eme fontos belső szervünket
Hoztunk néhány példát, amik igazán jó hatással lehetnek rá.
1.Szőlő
A szőlő nem egyszerűen csak csemegézésre való. Különösen a sötétvörös vagy a lila szőlő gazdag forrása ennek a fő szervnek, köszönhetően magas antioxidáns tartalmának. Magjával együtt az egész gyümölcsöt érdemes fogyasztani. Adhatjuk salátákhoz, vagy egyszerűen sajttal együtt megehetjük.
2. Mandula
Bűntudat nélküli és még a májára is jó hatást gyakorló snack-et keres? Nem kell tovább keresnie, ugyanis megtalálta a mandulát! Ez az édes, tejszínes dióféle nemcsak finom, de ráadásul tele van E-vitaminnal is, amely kiemelkedő szerepet játszik a máj védelmében. Az E-vitamin ugyanis egy olyan erős antioxidáns, amely leküzdi a szabadgyököket és megvédi a májat a méreganyagoktól. A májbetegségben szenvedők 6 hónapos megfigyelése alatti tanulmányban a kutatók azt találták, hogy azok a résztvevők, akik rendszeresen ilyen dióféléket ettek, javultak a máj enzimjeik.
3. Citrom
Kezdje a napot a híres citromos vízzel, amelyet a wellness közösség és széles körben elfogadott. De miért is dicsérik annyira? Ez egy C-vitaminban gazdag gyümölcs, amely szintén leküzdi a szabad gyököket, de ezenkívül a citromban magas arányban fordul elő az úgynevezett naringenin, amely egy tömény vegyület a máj védelmére. Úgyhogy ez egy nagyszerű kombináció arra, hogy hidratáljon is és a máját is támogassa.
4. Áfonya
Ha nagyon sok antioxidánshoz szeretnénk jutni, akkor a legjobb gyümölcs erre az áfonya. Ezek a liláskék kis ékszerek amilyen kicsik, olyan erősek. Ugyanis tele van antocianidinekkel (erős antioxidánsok), ezek adják eme bogyók jellegzetes színét. És egyre több adat utal arra, hogy mennyire támogatják az erős immunrendszert. Próbáljon hetente csak 3-4 adagot enni belőle, mert ragyogóan sokoldalú: tegye joghurtba, dobja a salátába, vagy spriccolja ki a levét az ételre. Ha pedig nincs szezonja, akkor is fagyasztott állapotban egész évben megtalálhatók a boltok polcain. Fagyasztott állapotukban is elég tápértéket raktároznak magukban.
További négy tápláló étel a máj egészségéért és egészségben tartásáért!
5. Sötét leveles zöldségek
A szüleinknek igazuk volt, amikor azt mondták, hogy együnk sok zöldséget. Az ilyenek, mint a spenót, kelkáposzta, rukkola, vagy a mángold, hemzsegnek a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és az antioxidánsoktól. Vegyük például a klorofillt. Ez a vegyület adja sötét színét ezeknek a zöldségeknek
6. Kelbimbó
Valójában ezeknek a kis zöld srácoknak egész évben a menün kellene szerepelniük, ugyanis az egészség számos területén nagyszerű helyt állnak. A brokkolihoz hasonlóan C-vitaminban és antioxidánsban gazdag. Sokan különleges íze miatt szeretik. Aki pedig ezt az ízt nem kedveli, és ezért fordul el tőle, egy jó tanács: párolás, vagy gőzölés helyett inkább pirítsák meg. Egyszerűen csepegtesse le olívaolajjal, szórja meg sóval, borssal és 30-40 percig pirítsa. Az eredmény finom, karamellizált és ropogós csemege.
7.Papaya
Hosszú ideje a nyárhoz és a trópusi éghajlathoz kötődik, a papayákat ínycsiklandó édességük és krémességük miatt sok helyen reklámozzák. Szintén C-vitaminban gazdag gyümölcsről van szó, de ezen felül a pirrokinolin-kinon (PQQ) vegyületet is tartalmazza, amely egy másik, nagyon erős antioxidáns, egyszóval labdába rúg a máj védelme érdekében. Onnan tudja, hogy egy papaya érett-e, hogy zöldből sárgává változik.
8. Articsóka
Érdemes megverekednie magát az articsóka tüskés külsején ahhoz, hogy minden jósághoz eljusson. Hatalmas mennyiségű rosttal és antioxidánssal megpakolva ez a zöldség meltán nyerte el a helyét a májat védő zöldségek listáján. Keressen recepteket belőle és tudja meg, milyen sokszínűen felhasználható.
Természetes az ételek mellett a táplálékkiegészítők fogyasztása is elengedhetetelen.
Nézzen szét webáruházunkban és találja meg a megfelelő terméket amennyiben máj problémai vannak.